OSA 1. Kiertotaloutta ja vastuullisempaa kulutusta

Tähän juttusarjaan on kerätty artikkeleita ja klippejä kiertotaloudesta ja kestävämmästä kuluttamisesta sekä näihin liittyvistä ongelmista.

Tänään aiheena:

Mihin päätyy käytetty vaate, jos sitä ei kuluteta loppuun asti Suomessa?

Pahimmassa tapauksessa Mosambikilaiseen katuojaan tai muuhun maahan, jossa ei ole riittävää jätteenkäsittelyinfraa. Parhaimmassa tapauksessa se saa uuden kodin Suomessa tai muualla Euroopassa.

Hyväntekeväisyyttä vaatelahjoituksin?

Joskus muinoin siis itsekin ajattelin, että laitan vaatteen kiertoon hyväntekeväisyyteen jonkin suuren järjestön keräyslaatikkoon ja teen näin samalla hyvää, tai olen jotenkin ekologinen. Keräyslaatikkoon vieminen on myös helpoin tapa itselle päästä eroon tarpeettomista vaatteista, joten win-win tilanne kaikille?

Ajattelin, että näin toimien vaatteet ehkä lähetetään johonkin kehittyvään maahan, jossa ne annetaan ilmaiseksi jollekin enemmän niitä tarvitsevalle. Tai sitten ne myydään Suomessa noiden järjestöjen liikkeissä, millä samalla kerätään varoja hyväntekeväisyystyölle.

Hmm, kaunis ajatus, mutta totuus taitaa olla kaukana tästä. Ensinnä, ei, vanhan laittaminen kiertoon ei ole yksistään hyvä teko tai ekoteko - etenkään silloin, jos kierrättämällä tekee vaatekaappiin tilaa ostaakseen uutta. En voi ostaa puhdasta omaatuntoa ja oikeuttaa omaa ylikulutusta sillä, että laitan vanhat tavarani kiertoon.

Toiseksi, käytettyjen vaatteiden ympärillä pyörii suuri salamyhkäinen bisnes, jossa edes käytettyjen vaatteiden suurimmat ja vaikutusvaltaisimmat kerääjät eivät voi varmistua siitä mihin tuote lopulta päätyy. Ja kyllä, pahimmassa tapauksessa se päätyy lojumaan sinne köyhän maan katuojaan.

Vaatteiden kierrätyksellä on kääntöpuolensa.

Valitettavasti. Tiesitkö, että suuri osa kiertoon päätyvistä vaatteista Suomessa päätyy paaleissa ulkomaille ja edelleen maasta toiseen? Niitä päätyy jälleenmyyjien kautta vaikkapa Afrikkaan torikauppiaille, joille tavara myydään "sika säkissä" -tyyliin yhteiskunnan heikko-osaisille. Tuo köyhä torikauppias maksaa säkistä 140 € ja hyvässä lykyssä tienaa sillä 15 €. Tietämättä, millaisessa kunnossa säkin sisältö on ja onko tavara edes myyntikelpoista. Ja jos se ei kelpaa myyntiin, niin minne sitten? Jos meillä Suomessakaan ei edelleenkään ole systemaattista tekstiilijätteen käsittelyä, niin entäpäs siellä kehittyvässä maailmassa...

Jos kiinnostuit, suosittelen vahvasti katsomaan MOT-dokumentin - Käytetyn vaatteen jäljillä

Tai tiesitkö, että jotkut kehittyvät maat ovat jopa kieltäneet käytettyjen vaatteiden maahantuonnin suojellaakseen omaa tekstiiliteollisuuttaan? 

Millainen on käytetyn vaatteen reitti esim. Uffilla. Katso tästä 6min video.

Kierrättää vai heittää pois?

Toki käytetyn vaatteen vieminen keräyslaatikkoon on parempi vaihtoehto, kuin heittää se pois kokonaan. Ajatellaanpa vaikka puuvillaista T-paitaa, jonka valmistukseen voi kulua jopa 2000 litraa vettä. Tuntuisi järjettömältä heittää tällainen vaatekappale sekajätteen mukana poltettavaksi, heittää 2000 litraa vettä hukkaan, kun on ottanut vasta muutaman kulauksen. Puhumattakaan työtunneista ja kuljetuspäästöistä, joita tuohon vaatekappaleeseen kohdistuu.

Jos siellä vaatekaapissa käyttämättömiä vaatteita lymyilee, niinkuin suurimmalla osalla meistä ja sitä ei millään saa puettua päälleen, niin on syytä kysyä: missä kunnossa vaatekappale on ja sen jälkeen mihin keräyslaatikkoon viedä. Voi olla, että joskus se sekajätteen mukana hävittäminen on jopa parempi vaihtoehto kuin hyväntekeväisyysjärjestön keräyslaatikko.

Toisen roska ei todellakaan ole toisen aarre. Hävitetään siis itse omat roskamme, täällä Suomessa. Ja lahjoitetaan vain hyvää tavaraa. Mutta ei heitetä kokonaan pois ennen kuin ollaan otettu kaikki irti tuotteesta, johon on käytetty niin paljon luonnonvaroja ja resursseja. 

Miten varmistua siitä, että vaatteet päätyvät kiertoon Suomen sisällä? Jätän tämän sinun pohdittavaksi. Voin vain sanoa, että me Toisessa Saumassa teemme kaikkemme, jotta vaatteet pysyisivät meillä kierrossa mahdollisimman pitkään. Meillä korjataan ja tuunataan. Ostamalla korjattua ja tuunattua, valitsemalla kestävää ja sanomalla ei pikamuodille myös kuluttaja voi edistää tavaroiden pidempää käyttöä.

lastenvaatteet

Lastenvaatteiden kohdalla toki näkökulma on hieman erilainen kuin aikusten tuotteissa. Lastenvaatteet yksinkertaisesti jäävät pieniksi ja näin pois käytöstä. Kasvavalla lapsella on lähes koko ajan tarvetta uudelle.

Lisäksi Suomessa, 4 vuodenajan maassa, tarpeet ovat erilaiset kuin lämpimämmässä ilmanalassa. Joka kauteen tarvitsee omanlaisensa varusteet. Ja kyllä, Suomessa lapsen varusteet kiertävätkin kiitettävästi - hyvä niin.

Kysymys kuuluukin, selviäsikö lapsi vähemmillä vaatekerroilla? Voisiko samaa vaatekappaletta hyödyntää useammassa tilanteessa? Tarvitseeko kaiken olla täydellisen ehjää, puhdasta, moitteetonta? Pitääkö lapsen olla muodikas? Haittaako jos lapsi ei ole pukeutunut viimeisimmän trendin mukaisesti?

Vai voisiko vähän nukkavierut jo 5 lapsella käytössä olleet paidat ja housut toimia vielä vaikkapa koti- ja yövaatteena? Voisinko ehostaa vaatetta hieman vaikkapa vaatelaastarilla tai helppokäyttöisellä tarrapaikalla?

paikattu-vaate

Näin pidentäisimme näidenkin jo tuotettujen vaatteiden käyttöikää, käyttäisimme ne loppuun saakka. Pidetään huolta siitä, ettei vaatekappale, joka ei ole meille enää kyllin hyvä, päätyisi kokonaan toiseen maahan rasittamaan muiden luontoa. 

Kaikkea ei tarvitse omistaa. 

Ja sitten vielä: tarvitseeko kaikkea omistaa? Vai voisiko lyhyen ajan käytössä olevan tavaran vuokrata tai lainata?

Tens-laite synnytykseen, kantoreppu tai helposti mukana kannettava auton turva-istuin lomamatkalle mukaan, kantorinkka metsäretkelle tai vaikkapa leikki-ikäisen luistimet. Vain muutama esimerkki tuotteista, jotka harvemmalla ovat käytössä muutamaa kertaa enempää. 

Sen sijaan, että hankkisi näitä tavaroita, edes käytettynä, olisiko järkevämpää lainata tai vuokrata. 

Kestävä kuluttaminen ennen kiertoon laittoa on kaiken a ja o.

Kestävä kuluttaminen edelleen perustuu siihen, että

1. Älä osta, käytä sitä, mitä sinulla jo on
2. Osta vähemmän ja vain tarpeeseen
3. Jos ostat, osta laadukasta ja tsekkaa saisiko tuotteen käytettynä
4. Pidennä tuotteen käyttöikää: huolla oikein, pese harvemmin, korjaa, paikkaa ja parsi
5. Kierrätetään tuotteet samassa maassa, jossa ne on ostettu

...

Paikataanko teillä vaatteita? Osallistu keskusteluun. 

 

3 kommenttia

  • продвижение сайта цена

    Kennethbus
  • Online[/url] Amoxicillin 500mg pps.lbxv.toinensauma.fi.css.px http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
    ifiycafijba
  • Amoxicillin Online[/url] Amoxicillin No Prescription ckt.mprm.toinensauma.fi.fdn.sr http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
    tupazekupi

Jätä kommentti