kantoreput vertailussa

Kattava opas kantorepun valintaan - kantoreput vertailussa

Kantorepun valinta voi olla haastavaa ja aikaavievää puuhaa. Mikä on paras kantoreppu juuri minulle? Tarvitsenko sellaista? Kysymyksiä, joita ainakin ensimmäisen lapsen kohdalla moni pohtii.

Valmistajia on monia ja saman brändinkin valikoimaan voi kuulua useampi reppumalli. 

Kokosin tähän tärkeimmät jutut, joita kannattaa miettiä reppua valitessa ja vertailin muutamia suosituimpia malleja, joita etenkin käytettynä näkyy useimmin liikkuvan. 

Hypätäänpä siis asiaan. Tässä artikkelin aiheet lyhykäisyydessään.

  • Tarvitsenko kantoreppua? Vai sittenkin kantoliina? Ostanko sellaisen ennen vauvan syntymää vai vasta jälkeen? 
  • Kantamisen hyödyt lapselle.
  • Oikean kantorepun valinta. Mitä tulee ottaa huomioon?
  • Miten kantoreppua käytetään? Vauvan ja kantajan ergonomia.
  • Mikä ihmeen vauvatuki?
  • Vauvan pukeminen talvikeleillä kantaessa -> kantotakki rules!
  • Kantoreput vertailussa:
    • Manduca First,
    • Tula Standard,
    • Tula Free to Grow,
    • Baby Björn One,
    • Stokke MyCarrier. 

Tarvitsenko kantoreppua? Vai sittenkin kantoliina? Ostanko sellaisen ennen vauvan syntymää? 

Jokainen vauva on yksilö ja erilainen sellainen, sekä temperamentilta, fysiologialta ja tarpeiltaan. Yksi asia on kuitenkin varmaa - jokainen vauva kaipaa läheisyyttä ja ihokontaktia. Oli se sitten kantoreppu tai kantoliina, on jonkinlainen kantolaite mainio tapa pitää vauva lähellä. Samaan aikaan itse saa kädet vapaaksi vaikka ruoanlaiton ajaksi.

Kantoreppu on helppo aloittelijoille. Kliks, lantiovyö kiinni, vauva kyytiin, olkaimet hartioille ja toinen solki niskan taa kliks, remmien kiristys ja menoks. Tämä on pääperiaate helppokäyttöisimmissä malleissa.

Kantoliina toisaalta on pehmeänpi ja kevyempi ja säätyy tarkkaan jokaiselle vartalolle sopivaksi. Mutta solmiminen vaatii harjoittelua etukäteen vaikkapa nuken kanssa.

Kun se pieni pötkylä kannetaan sairaalasta kotiin, ei siinä vaiheessa taatusti tule mieleen alkaa vertailemaan reppuja tai kierrellä kauppoja eri reppumalleja sovittamassa. Eli jos tuntuu siltä, että saattaisit tykätä kantamisesta - tutustu reppuihin etukäteen ja ota vaikka kokeiltavaksi ennen vauvan syntymää. Tai kokeile sitten kun vauva on muutaman kuukauden ikäinen ja olet saanut käsityksen, millainen tapaus hän on ja onko kantoreppu tuossa vaiheessa tarpeellinen.

Itse aloin tutustumaan kantoreppuihin, kun lapsi oli parin kuukauden ikäinen ja vauva oli hieman levoton vaunuissa nukkuja, osittain varmaan siksi, että hän oli kova pulauttelija. Tässä vaiheessa tapahtui selkeästi myös unessa muutos, hän ei enää nukahtanut missä ja milloin vain, vaan alkoi selkeästi tarvitsemaan nukuttamista.

Vauva oli selkeästi tyytyväisempi pidemmän aikaa repussa kantaen, kuin vaunuissa. Pystyasento vähensi pulauttelua ja myös uni tuli repussa helposti ilman itkuja. Kantorepusta tulikin pian vakiovaruste aina ulos lähdettäessä. 

Joko vauva reppuun jo lähdettäessä tai sitten kyllästymisen varalta mukaan ja lennossa vaihto vaunuista reppuun, kun tilanne sen vaati. Kantorepun suojissa onnistui myös vaikkapa imettäminen, silloin kun se nälkäkiukku iski kesken junamatkan tai kauppareissulla.

Kantamisen hyödyt 

Kantamisesta on siis etua kantajalle, mutta se tutkitusti myös hyödyttää vauvaa monin tavoin

  1. Läheisyys ja turvallisuuden tunne
  2. Lämpö 
  3. Vuorovaikutus
  4. Pystyasennossa hengitystiet pysyvät auki
  5. Apua vatsavaivoihin ja ruuansulatukseen
  6. Tukee motorista kehitystä vauvan mukautuessa kantajan liikkeisiin

kantoreppu-vertailu

Oikean kantorepun valinta. Mitä tulee ottaa huomioon?

Ei ole yhtä hyvää reppua, joka olisi varmasti kaikille sopiva. Voi käydä myös niin, että perheessä tarvitaan kahta kantolaitetta, toinen äidille ja toinen puolisolle tai isovanhemmille jne. Mitä siis kannattaa pohtia kantoreppua valittaessa?

Minkä ikäinen lapsi on, kun alat kantaa

Repuissa on kilorajoituksia, toisilla kantaminen onnistuu jo n. 3kg eteenpäin. Joissain reppumalleissa tarvitsee erillisen vauvatuen vastasyntyneelle. Ja samoin maksimipainorajat vaihtelevat yleensä 15-20kg välillä.

Mihin asti aiot lasta kantaa

Kannatko mahdollisesti vain vauva-ajan vai taaperoksi asti. Toisissa repuissa tulee kilorajoitukset vastaan jo 15kg kohdalla, eli toisilla lapsilla jo 1-1,5v iässä. Painorajan ollessa 20kg, voi samaa reppua käyttää pitkälle taaperoikään asti. Jotta itse haluat kantaa lastasi 20kg asti, täytyy repun mahdollistaa selkäpuolella kantaminen, kuten useat reput tekevätkin.

Ja toisaalta, vaikka itse haluaisitkin lasta kantaa, voi lapsesi olla tästä eri mieltä. Joten kantaminen voi yhtäkkiä loppua, kun lasta ei saa enää reppuun ilman itku-potku-raivareita.  

 

Oma vartalotyyppi 

Löydätkö repusta sopivat säädöt ja mukavan kantoasennon juuri itsellesi. Oma muotosi, pituus, hartioiden leveys jne. vaikuttavat suuresti. Samoin repuissa remmien, tukien ja pehmikkeiden pituudet, leveydet, säätömahdollisuudet vaihtelevat. 

Löysit ehkä maailman mukavimman repun itsellesi, mutta puolisoltasi se saa täystyrmäyksen, koska hän on a. 30cm pitempi, b. Hänellä on 1,5 kertaa leveämmät hartiat jne...

Missä ilmanalassa kannetaan

Eli onko reppu vain lomamatkalle etelän lämpöön vai Suomen talvioloihin. Repun materiaalit ja tuntu vaihtelevat. Esim. Tulan Free-to-Grow repuissa löytyy malleja, joissa on selkäpaneelissa mesh-verkkokangas, joka viilentää lasta kesäkuumalla. Manducan tukeva hamppu-puuvillasekoite taas voi tuntua kuumalta ja karkealta. 

Ja toisaalta esim. Baby Björn One -repussa oleva välipaneeli lapsen ja kantajan välissä voi lisätä ilmavuuden tuntua kantajalle, kun vauva, tuo pieni lämpöpatteri, ei ole suoraan iholla. 

Eli mistä materiaalista kantoreppu on valmistettu vaikuttaa käyttömukavuuteen etenkin kesäoloissa.

kantorepun materiaalit vertailu

 

Vauva iholla vai ei

Toisaalta on ihanaa, että vauva on ns. Iholla, maha rintaa vasten, jolloin tunnet vatsan liikkeistä, että vauva hengittää ja vauva saa kovasti kaipaamaansa läheisyyttä, ainakin silloin kuin välissä ei ole molemman toppavaatteet. (Jutellaan vaatetuksesta myöhemmässä vaiheessa.)

Vauvan ollessa lähelläsi pysyy hän myös lämpimänä. Niin pysyt muuten sinäkin! 

Useimmissa repuissa kuitenkin vauvan jalat roikkuvat repun ulkopuolella polvesta alaspäin, joten talvella, etenkin ulkona kannettaessa jalkojen pukemiseen tulee kiinnittää tarkkaan huomiota. Ainakin Manducassa vastasyntyneiden ja pikkuvauvojen jalat tulevat repun sisään, mikä on hyvä puoli, jos lasta kannetaan ulkoilmassa.


  

Kuinka pitkiä matkoja kannat

Etenkin rintapuolella kantaminen on painavampaa lasta kannettaessa väsyttävää ja muuttaa kantajan omaa painopistettä etupainotteiseksi, rasittaen näin kantajan selkää ja hartioita. Olisi tärkeä, että painoa saa mahdollisimman paljon lantion päälle. näin ollen reput joissa on lantiovyö ja lantio ottaa osan kuormasta parantaa kantokokemusta. 

Useimmissa repuissa näin onkin. Tosin kun vauva on aivan pieni, voi lantiovyö asettua niin ylös, ettei tukea lantion päälle saa. Vauvan kasvaessa, painopiste asettuu alemmas.

Ja taas, riippuu kantajan omasta pituudesta, mihin kohtaan vatsaa, tai lantiota vyö asettuu.

Itse kokeilin Stokken MyCarrier reppua aluksi, lapsen ollessa 2-3kk. Tässä repussa paino nimenomaan tuli todella paljon hartioille lantiovyön puuttuessa, ja kun vauvan paino alkoi lähennellä 8kg tuli kantamisesta todella epämukavaa. Vaihdoin Tulaan, jossa vauvan painoa sai lantion päälle, niin jopas helpottui!

Puettavuus

Reppua sovittaessa kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, miten helppo reppu on pukea päälle. Saatko puettua sen yksin vai tarvitsetko aina apua kun vauvaa laittaa kyytiin. Ja erilaisten säätöjen, kiinnityksien ja nippeleiden määrä. Saako vauvan kyytiin mahdollisimman mukavasti, niin että sinä sekä vauva pysytte rauhallisina. 

Jotkut reput vaativat ehkä enemmän ihmettelyä ja ovat monimutkaisempia kuin toiset. Toki harjoittelu tekee mestarin tässäkin lajissa, mutta jos jo lähtökohtaisesti repun säädöt vaikuttavat liian monimutkaiselta ja hermostut jo reppua katsoessa, niin se ei lupaa hyvää. Muista, että vauva aistii tunnetilasi ja todennäköisesti yhtyy epätoivoosi laittaessasi häntä kyytiin.

kantorepun säädöt vertailu

 

Mahdollistaako kantoreppu tarpeeksi monipuoliset kanto-asennot sinulle

Vauvaa voi kantaa rintapuolella joko kasvot rintaan päin, kasvot poispäin kantajasta, selässä sekä lantiolla. Kaikki reppumallit eivät kuitenkaan taivu kaikkiin kanto-asentoihin. Eikä välttämättä tarvitsekaan. 

Itse en kaivannut mahdollisuutta kantaa vauvaa naama menosuuntaan päin. Kun hän alkoi olla kiinnostunut maailmasta, tuli siinä vaiheessa selkäpuolella kantaminen ajankohtaiseksi joka tapauksessa. 

Manducalle iso plussa on olkainten säädöt. Ne saa nimittäin kulkemaan selän takaa myös ristiin ja mahdollistaa vauvan lonkalla kantamisen tai mukavamman kanto-asennon edessä kannettaessa. Tulan repuissa esimerkiksi ei tätä mahdollisuutta ole, vaikka pääperiaate repussa on sama.

 

kantoasennot vertailu

 

 

Pakkaaminen ja muut ekstrat

Pakkautuuko reppu pieneen tilaan, onko se helppo kantaa vaikka lomareissulle mukaan tai ottaa mukaan rattaisiin/vaunuihin kyllästymisen varalle? Toiset reput sujahtavat näppärästi rullalle, kuten Manducat ja Tulat. Toisessa ääripäässä on Stokke, jota ei saa oikein mitenkään järkevästi taiteltua.

tula-helppo pakata

Tulan reppu menee nätisti rullalle.

Ja joskus voi olla kätevää, että repussa itsessään on tasku, johon sujahtaa vaikkapa lompakko tai avaimet, kun käy pikaa kaupassa tai viemässä roskia. Tulan reppumalleissa on lantiovyössä kätevä tarrallinen tasku kivan pikku ekstrana.

pakkautuvuus

 

Vauvan ergonomia 

Repun tulee mahdollistaa vauvalle luontainen asento, joka vaihtelee iän mukaan. Vauvan tulee olla ns. M-asennossa, tai sammakkoasennossa. Vauvan pepun tulee roikkua polvitaipeiden alapuolella, niin että vauvan selkä pyöristyy luonnolliseen asentoonsa. Lisäksi tukea pitää saada sivuilta ja vauvan selän puolelta, jotta vauvan paino ei ole pelkästään pepun päällä. Kehittymättömät lihakset kun eivät kestä vielä painoa.

Kaikki reppumallit eivät ole kuitenkaan vauvan ergonomian kannalta yhtä hyviä kuin toiset. Haarakappaleen tulisi siis ulottua vauvan polvitaipeesta toiseen polvitaipeeseen mahdollistaen tuon yllä mainitun selän pyöristymisen. Joissain reppumalleissa haarakappale on hyvin kapea. Baby Björnin reppu esimerkiksi kaipaa lisäsitomista liinalla, jotta vauvan jalat saa tukevaan asentoon.

Tula free-to-grow taasen on erinomainen, koska haarakappaletta saa helposti säädettyä vauvan koon mukaan.

Miltä reppu näyttää

Joillekin tämä seikka ei merkitse mitään, mutta toisille voi olla tärkeää, miellyttääkö reppu silmää ja missä kuoseissa sitä saa.

BabyBjörn, Stokke ja Manduca ovat melko basic ulkonäöltään. Manducalta löytyy toki nykyisin vaihtelevampaa värivalikoimaa. Stokke ja BabyBjörn tulevat usein harmaan ja mustan sävyissä. Tulalta löytyy lukemattomia kuoseja ja leikkisiä värejä, joista valita.

Miten kantoreppua käytetään?

Vauvan sekä kantajan ergonomia ovat tärkeimpiä asioita kannettaessa. Vauvan asennossa tulee huomioida vauvan ikä ja fysiikka. Kaikissa kantovälineissä kantamiseen pätee seuraavat ohjeet:

  • M-asento tai sammakkoasento, joka tarkoittaa:
    • Vauvan peppu tippuu reppuun suht syvälle, polvet ovat vauvan peppua ylempänä, 
    • Vauvan peppu tuetaan alhaalta polvitaipeesta polvitaipeeseen.  
  • Vauva tuetaan jämäkästi omaan vartaloon kiinni, niin että vauvan painoa tuetaan suurelta alueelta. Pienen vauvan selkä ei kestä, jos kaikki paino kohdistuu pepun päälle. Tukea tarvitaan myös sivuilta ja ylempää selästä.
  • Niskan tukeminen. Jos repussa ei ole ns. niskatukea, tulee selkäpaneelin ulottua kallonpohjaan saakka, jolloin  niska ei pääse notkahtamaan.
  • Vauvan pään asento. Repun tulee olla jämäkäksi kiristetty, jottei vauvan leuka pääse valahtamaan rintaan, vaikeuttaen hengitystä. Kuitenkin niin, että vauva pystyy kääntämään päätään. 
  • Vauvan otsan tulee olla suukotus-etäisyydellä.

Vastasyntyneiden kantaminen

On huomioitava, että vauvan lonkat avautuvat 2-5vkon ikäisenä. Aivan vastasyntynyttä ei saisi siis pakottaa “sammakkoasentoon” tai M-asentoon, jota kantaessa aina painotetaan. Aivan pikkuinen tulisi asetella reppuun niin kuin hän sinne itse asettuu, kuitenkin polvet koukussa kantajan vatsaa vasten. Selän tulee pyöristyä c-kirjaimen muotoon. Kasvaessa, lonkat aukeavat enemmän sivulle ja polvet osoittavat enemmän kohti kantajan kylkiä.

Mikä ihmeen vauvatuki?

Vauvatuki on joissain repuissa oleva erillinen tuki, joka asennetaan reppuun ihan pienien vauvojen kanssa (kuten Tula Standard). Joissain repuissa on vauvatuki integroitu reppuun kiinni, (kuten Manduca, Baby Björn One ja Stokke MyCarrier). Ja joissain reppumalleissa ei erillistä vauvatukea tarvita lainkaan (kuten Tula Free-to-Grow), sillä haarakaapaletta saa säädeltyä vauvan koon mukaan ja vauvan ergonomian varmistaminen hoituu tällä säädöllä.

Vauvatuen tarkoitus on varmistaa vauvalle ergonominen asento, se että lonkat tulevat oikeaan asentoon ja selkä pyöristyy oikealla tavalla. 

Milloin vauvaa voi alkaa kantaa selkäpuolella?

Yleisesti kantamista suositellaan etupuolella, kunnes vauva alkaa tukevasti istua n. 6 kuukaudesta eteenpäin, jolloin lapsen selkä on tarpeeksi vahva tukemaan muuttunutta kanto-asentoa.

Selkäpuolella kantaminen on kantajalle itselleen ergonomisempaa, joten selässä kantamista kannattaa harjoitella heti kun vauvan fysiikka sen sallii. 

Vauvan pukeminen kantoreppua käyttäessä

Suomen neljä vuodenaikaa ovat haastavat pukeutumiseen ja talvisin on vaikea tietää mitä vauvalle päälle vaunulenkillekin.

Kantoreppua käyttäessä kannattaa huomioida, että etenkin suorassa vartalokontaktissa sinä lämmität vauvaa ja vauva sinua, ja itse kantoreppu on kuin yksi vaatekerta vauvalle, lukuunottamatta ulkona törröttäviä jalkoja ja päätä. 

No entäs kun pitäisi lähteä ulos vauvan kanssa kantorepulla kylmään vuodenaikaan?

Paras vinkkini, jos siis kantaminen on jokapäiväistä tai jokaviikkoista, on KANTOTAKKI!

Etenkin alle 9kk vauvan kanssa tämä helpottaa elämää suunnattomasti. Vauvalle riittää talvipakkaseen esim. välikerrasto villahaalari, hän pysyy lämpimänä vartaloasi vasten ja jalkoihin toppatöppöstä ja ekstra villasukkaa.

Syys- ja kevätkeleillä taas usein riittää sisävaatteet vauvalle + pipo + hanskat +extra tossut tai villasukkia.

Kantotakin alla vauva on mukavasti ja yhä tuntee vartalokontaktin, kun välissä ei ole teidän kummankin toppavaatteita. Ja vauva on helpompi asetella reppuun oikeaan asentoon, kun ei ole paksua kerrosta vaatteita , jotka kiristävät vaikkapa jalkoja väärään suuntaa.

Lisäksi vauvan nukahtaessa reppuun ulkoilmassa, saa hänet parhaassa tapauksessa sisälle tultaessa siirrettyä sänkyyn ilman että tarvitsee riisua ulkovaatteita.

Jos kantotakki ei kuulosta sinun jutulta niin sitten aikalailla samat vaatteen kuin jos pukisit lapsen vaunuun, mutta jalkoihin ekstalämmikettä. Ne kun roikkuvat repusta ulkona, ja kylmenevät helposti.

Mikä on paras kantoreppu sinulle?

Kaikkiaan olet ehkä tämän luettuasi vielä enemmän pyörällä päästä kuin aloittaessa. Ei ole yhtä oikeaa reppua, joka sopisi kaikkeen tarpeeseen ja jokaiselle.

En myöskään usko, että on yhtään kantoreppua tai kantolaitetta, joka ei jossain vaiheessa alkaisi ahdistamaan, painamaan tai hiertämään, kun pidempiä jaksoja kantaa. Toisaalta yhtäjaksoista kantamista ei suositellakaan useita tunteja päivässä.

Tässä vielä pieni yhteenveto vertailussa olleista reppumalleista, niiden plussia ja miinuksia.

Yhteenveto - plussat ja miinukset

Manduca First

+++ Monipuolinen reppu, hyvät säädöt, helppo käyttää, kaikki tarvittavat osat integroitu reppuun. Pakkautuu helposti mukaan matkoille tai rattaisiin varalle. Samalla repulla pärjää pitkän aikaa.

--- Hamppu-puuvilla materiaali saattaa tuntua karkealta ja hiostavalta etenkin lämpimänä aikana.

Tula Standard

+++Simppeli reppu, helppo käyttää ja pukea. Pakkautuu helposti mukaan matkoille tai rattaisiin varalle.
Paljon nättejä ja raikkaita kuosivaihtoehtoja, usein etenkin naisten mieleen. Tasku, johon saa kätevästi vaikka lompakon.

--- tarvitsee erillisen vauvatuen, jos haluaa kantaa vastasyntyneestä saakka. Pitkällä kantajalla reppu asettuu ylös vatsan päälle, hartijahihnan pehmikkeet "loppuvat kesken" harteikkaalla kantajalla.

Tula Free to Grow / Tula Free to Grow Coast

+++Simppeli reppu, helppo käyttää ja pukea. Pakkautuu helposti mukaan matkoille tai rattaisiin varalle. Haarapaneelin leveyden helppo säädettävyys on ehdoton plussa! Yksi reppu vastasyntyneestä 20kg saakka, eikä tarvitse vauvatukea. Coast-malleissa viilentävä, mesh-kangas lämpimiin keleihin.
Paljon nättejä ja raikkaita kuosivaihtoehtoja, usein etenkin naisten mieleen. Tasku, johon saa kätevästi vaikka lompakon.

--- Pitkällä kantajalla reppu asettuu ylös vatsan päälle, hartijahihnan pehmikkeet "loppuvat kesken" harteikkaalla kantajalla.

Baby Björn One

+++ Reppumainen, tukevan oloinen reppu, jossa vauva ei tule suoraan iholle. Puetaan ylle pään yli verrattuna esim. Tula ja Manduca, jotka kiinnitetään ensin lantiovyöllä. Voi kantaa myös kasvot menosuuntaan.

--- suuri koko, ei helposti mukana kannettavissa vaikkapa vaunulenkillä vauvan kyllästymisen varalta. Säädöt ja klipsit vaativat harjoittelua. Haarakappale melko kapea,saattaa tarvita vauvan tukemista erillisellä liinalla pepun alta.

Stokke My Carrier

+++Reppumainen, tukevan oloinen kantoreppu. Voi kantaa myös kasvot menosuuntaan. Selässä kannettaessa muistuttaa hieman jo kantorinkkaa. Vauva asettuu ylemmäs, paremmat näkymät kuin Manduca ja Tula. Miellyttänee etenkin mieskantajia. Puetaan ylle kuten liivi.


--- Kantotuki on panssarimainen selän takana ja paino tulee paljon hartioille, lantiotuki puuttuu etupuolella kannettaessa. Jykevä, ei helposti mukana kannettavissa vaikkapa vaunulenkillä vauvan kyllästymisen varalta. Säädöt ja klipsit vaativat harjoittelua.

 

Lue lisää

Toivottavasti aihe aukesi hieman. Jos haluat lukea lisää tässäpä muutama blogistin  vertailu:

Valeäiti - Manduca vs. Tula

Lähiömutsi - Tula vs. Wompat

Lähiömutsi - Tula Coast-taaperon kantaminen tropiikissa

Ja tässä vielä kokonainen kirja vauvan kantamisesta: 

Lapsi kaipaa kantamista: Kaikki kantovälineistä ja kantamisen eduista. Evelin Kirkilionis, 2003

-----

Toinen Sauma - Parasta mitä voit antaa käytetylle kantorepulle.

 

Oletko itse kokenut vauvan kantaja, vai vasta ensimmäistä reppua hankkimassa?

Kerro kantoreppukokemuksistasi tai kommentoi, mitä sinua kiinnostaisi vielä tietää? Oliko tästä artikkelista hyötyä?

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.