käytetyt kestovaipat pinossa

Kestovaippa - ohjeet oikean kestovaipan valintaan ja käyttöön

Kakkaralli blääh.

Kestovaippailulla on hieman huono kaiku. Oletko itse joskus ajatellut aihetta ja sinussa on herännyt seuraavanlaisia ajatuksia?  

 

“Äh, se on niin vaikeaa.” 

 

“Pyykkivuori vain kasvaa, eikö sitä pyykkiä tule vauva-arjessa ihan tarpeeksi muutenkin...”

 

“Meillä ei kyllä aleta kakkaa lusikoimaan vaipasta.”

 

Tällaisia toteamia olen itse kuullut muiden suusta.

Nyt on aika kumota ne epäluulot, ne ajatukset kakan lusikoimisesta vaipasta, ja miten se kestovaippailu tuplaa työmäärän kun vauva-arkena kaikkea muutakin hommaa on ylenmäärin. JNE. JNE. JNE.

Siksi kokosimme parhaat vinkit kestovaippailun aloittamiseen.

 

9 vinkkiä kestovaippailuun


Ensinnä. Ehdottomuus. Kuten missään muussakaan vauvanhoitoon liittyvässä, kestovaippailussakaan ei tarvitse olla ehdoton. Se, että ottaa kestovaipat käyttöön, ei tarkoita, että niitä tulisi käyttää aina ja joka tilanteessa.

 

1. Kestovaippoja voi hyvinkin käyttää kertakäyttövaippojen rinnalla, tilanteissa, jossa se sinulta tuntuu sopivalta.

Ajatellaanpa vaikka, että pari kestovaippaa korvaa aina yhden kertakäyttövaipan.

Käyttämällä vaikkapa vain 2 kestovaippaa päivässä kertisten rinnalla, säästyy 1 kertisvaippa päivässä. Se on 7kpl viikossa ja 365 vaippaa vuodessa.

 

2. Testaa rauhassa kotioloissa.

Meillä kestovaipat tulivat käyttöön sillain puolivahingossa.

Kaverilta oli säkillinen erilaisia vaippoja lähdössä kiertoon ja tarjosi niitä meille. Olin ehtinyt tätä ennen jo todeta, että ei se kestovaippailu varmaan ole meidän juttu.

En jaksa, pysty, viitsi, ja jos itse niin lapseni isä ei ainakaan…

No, ajattelin, että ei maksa mitään ottaa tarjous vastaan ja kokeilla. Kun noita sain rauhassa kotioloissa testailla, löytyi rutiini hyvinkin äkkiä ja yllätin itseni.

Ja myös vauvan isä yllätti minut!

 

3. Kestovaippojen käyttö yöllä

Kestovaippojen käyttö yöllä tuntui  vaikealta ajatukselta,

Joten öisin mentiin kertakäyttöisillä vaipoilla. Kuten myös silloin jos oli jokin pidempi retki, vierailu tai vastaava ja tarvittiin pidempikestoista imukykyä. 

Kuitenkin mututuntumalta sanoisin että, ekan 1,5 vuoden aikana ainakin 50% kertisvaippoja säästyi. Enkä kokenut, että tästä oli ekstra vaivaa.

Päinvastoin, jäi aika monta roskapussillista vaippajätettä kantamatta jäteastiaan. Ja se pyykki, no se meni siinä muun vauvapyykin ohella huomaamatta. 


4. Oikean kestovaippamallin valinta

Malleja ja merkkejä on kestovaipoissa lukuisia. Kokeilun kautta löytyy paras malli ja ehkä suosikkimerkki. 


Idea vaipoissa on pitkälti sama: 

  1. Ulommaisena on se kosteudensulkija, kosteutta pitävä päällikerros. Puhutaan yleisesti PUL kuoresta, polyuretaanilla pinnoitettu tekninen polyesterkangas, joka pitää kosteuden sisällään. Tai villahousut, joiden luonnollinen lanoliini hylkii kosteutta.
  2. Sitten vauvan ihoa vasten tulee kerros, joka läpäisee kosteuden nopeasti, mutta tuntuu kuivalta ihoa vasten, ihan kuin kerrospukeutumisessa ihoa lähinnä oleva kerrasto vie hien pois iholta seuraavaan kerrokseen.
  3. Näiden välissä on imukerros. Kerros joka imee kosteuden itseensä nopeasti. Se voi olla mikä tahansa kosteutta nopeasti imevä materiaali, mikrokuituinen imu, frotee, … Imukerroksia voi olla samassa vaipassa ns. Nopeita, jotka imevät nopeasti, mutta ei isoja määriä (lähempänä ihoa) sekä hitaita, jotka imevät suuremman määrän, mutta hitaammin.


Kestovaippamallit


Taskuvaipat 

Taskuvaipat ovat nimenmukaisesti taskuja, joiden sisään sujautetaan erilliset imukerrokset. Eli taskuvaippakuoressa on samassa PUL-kerros ja vauvan ihoa vasten tuleva kosteudenläpäisevä kerros. Kun vaippa on käytetty, otetaan imut erilleen kuoresta ja laitetaan pyykkiin koko setti. Taskuvaipoissa imuja voi lisätä tarpeen mukaan ja useat vaipoista ovat säädettävissä vauvan koon mukaan. Simppeli ja helppokäyttöinen vaippa pidemmälle aikavälille.


All-in-one (AIO) vaipoissa

All-in-one (AIO) vaipoissa imut ja kosteussulku ovat kaikki samassa paketissa, yleensä imut vaippaan kiinni ommeltuna, mutta myös joskus imut ovat irroitettavissa nepeillä tai tarralla. Vaippa päälle ja käytetty vaippa pyykkiin, ei sen kummempaa. Jos imut on nepein irroitettavissa, ei päällivaippaa välttämättä tarvitse edes joka käytön jälkeen pestä.


Kuorivaippa ja sisävaippa yhdistelmä

Kuorivaippa ja sisävaippa yhdistelmässä jää käyttäjälle pelivaraa, millaista imuratkaisua haluaa käyttää. Kuorivaipat ovat yksinkertaista PUL-materiaalia ja imukerroksena voi käyttää sisävaippaa, joita löytyy esim. Froteisina tai etenkin vastasyntyneelle harsoja, joka on mukava päällä.


Harjoitteluhousut aka harkkahousut

Harjoitteluhousut ovat kestovaipparatkaisu kuivaksi opettelevalle. Ne pitävät pikkuvahingot sisällään, mutta välittävät kosteuden tunteen lapselle. Ajatuksena, että lapsi sitten herkemmin oppii yhdistämään kosteuden pissahätään ja alkaa pyrkimään vessaan.


Uimavaippa

Eikä unohdeta uimavaippoja, joita löytyy myös kosteussululla PUL-kankaalla. Ja vaihtoehtoisesti neopreenistä valmistetut uimavaipat sisällään, yleensä näissä lahje ja vyötärö asettuvat jämäkästi, näinollen pitävät myös mahdolliset vahingot hyvin vaipan sisällä.


Kaksi ensimmäistä vaihtoehtoa taskuvaipat ja AIO:t lienevät helpoimmat kestovaippailua harjoittelevalle ja vaativat vähiten perehtymistä tai vaikkapa harsojen sidonnan opettelua.



5. Käytetyt kestovaipat vs. kestovaipan ostaminen uutena

Kestovaippojen ostaminen uutena vaatii pikkuisen alkuinvestointia, mutta hyvä puoli on että ne saa kiertoon helposti ja osan tästä investoinnista saa sitten takaisin.

Todella hyviäkin kestovaippoja liikkuu käytettynä ja esimerkiksi Toinen Sauma -verkkokaupassa tuotteet on tarkistettu ja luokiteltu kunnon mukaan. Jos et ollut tyytyväinen voit myös palauttaa tuotteen.

 

6. Kestovaippojen pesu, hoito  ja huolto-ohje 

Kestovaipat, tulee  pestä ennen ensimmäistä käyttökertaa yhtälailla kuin kaikki vaatteet tulisi pestä, on ne sitten uutena tai käytettynä ostettuja. Kestovaipoissa on hyvä huomioida, että vaipan ja vaippaimujen  imukyky yleensä vain paranee useamman pesun jälkeen. Tässä mielessä kestovaipan ostaminen käytettynä on hyvinkin perusteltua.

Kestovaipat tulee pestä 60 °C ilman huuhteluainetta. Huuhteluaine vaikuttaa PUL kankaan vedenpitävyyteen. Samalla tavoin kuin esim. Teknistä ulkoiluvaatette, jossa vedenpitävä kalvo ei tule pestä huuhteluaineen kanssa ei vaippojankaan- Kestovaippoihin suositellaan pesu-aineita, joissa on alle 5% saippuaa, zeoliititonta, hajusteetonta, eikä valkaisuainetta, esim.... 

Joskus satunnaisesti voi vaipat käyttää keittopesussa 90°C. Halutetessaan käytettynä ostetut vaipat voi ennen ensimmäistä käyttökertaa käyttää keittopesussa desinfiointitarkoituksessa.

Huuhteluaineen sijasta voi käyttää tilkan etikkaa raikastamaan vaippaa. Etikka on hyvä vaihtoehto muullekin vauvapyykille.

Kuivattaminen

Vaipat kannattaa kuivattaa narulla, sisäpuoli ylöspäin. Rumpukuivaustakin osa vaipoista kestää, mutta PUL-kangas saattaa kärsiä jatkuvasta rumpukuivauksesta.


7. Saako kestovaipat pestä muun pyykin mukana? 

Kyllä. Itse en ehkä keittiöliinojen kanssa laittaisi samaan koneelliseen, mutta muun vaatteen mukana pesu 60 asteessa ei ole ongelma.

 


8. Kestovaipan käyttö - näin se tapahtuu

Kun vaippaa on käytetty, kiinteä tavara kipataan vessanpönttöön. Jos sieltä löytyy löysempää tavaraa, apuna voi käyttää vaikkapa bidee-suihkua. Jos vaippoja ei pestä heti, kannattaa vaipat ripustaa johonkin kuivumaan, tai käyttää erillistä kannellista astiaa säilytykseen, vaikkapa poljinroskista.

Meillä todettiin parhaaksi huuhdella vaippa bideellä vessanpöntön päällä ja sitten nakata käytetty vaippa pesukoneeseen odottamaan. Vauva-aikana niitä koneellisia kaikista pyyhkeistä, räteistä ja puklatuista vaatteista (sekä omista että lapsen) tuli sen verran, että kone surrasi lähes päivittäin. Näinollen kestovaippojen ei tarvinnut odotella kosteana haisemassa kovinkaan kauaa. Päivän aikana kertyneet vaipat suoraan koneeseen, illalla mukaan muut päivän pyykit ja kone päälle naps. 

Märkänä/suljetussa astiassahan hajuja tulee.

Vaipat kannattaa pestä mahdollisimman pian käytön jälkeen, ihan viimeistään 3 vuorokauden kuluessa. 

No mites ne eri malliset vaipat...

Taskuvaippojen ja all-in-one vaippojen imut otetaan pois vaippakuoresta ennen pesua. 

 

9. Jos kestovaippa vuotaa...

Joskus kestovaippailu on kaatua siihen, että luottamus vaippojen pitävyyteen menee jo ennen kuin on päässyt edes kunnolla vauhtiin. Kaiken a ja o on, että juuri lapsellesi löytyy sopiva malli, vaippa on sopivan kokoinen, imuja on tarpeeksi, ja asetukset säädettävissä vaipoissa on kunnossa.

Pohdi ensin näitä, ennen kuin luovutat kestovaippailun kokonaan: 

  • Onko säätö jalkojen ympäriltä tarpeeksi tiukka? Useissa vaippamalleissa on nepit, joilla voi säätää vaipan korkeutta ja näin myös lahkeen tiukkuutta.
  • Onko tämä vaippamalli hyvä vauvalleni, vai toimiiko jokin toinen paremmin?
  • Vaihdoinko vaipan tarpeeksi usein?
  • Onko vaippakuoren PUL-kankaan pinta ja laminointi ehjä ja laminointi tiukasti kankaassa kiinni?
  • Lisäisinkö ekstra-imun?

Lopussa palkinto seisoo…

Loppujen lopuksi samalla lailla kuin vailla kantorepun tai lastenvaunujen valinta, kestovaippailussakin on harjoittelu ja testailu tarpeen.

Kestoilu  vaatii hieman harjoittelua, mutta lopulta palkitsee! Pienempänä hajuroskapussien kantamisena jäteastiaan, vähempänä kulutuksena, säästönä kukkarolle jne,  :) 

Kestovaippailu on hyvä tapa vähentää kertisvaippojen jätemäärää. 

 


Lisätietoa kestoilusta esim.:

Kodinkestot.fi

Myllymuksut.fi

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.