Pitääkö kirppisvaatteet pestä ennen käyttöä?

Pitääkö kirppisvaatteet pestä ennen käyttöä?

Lyhyt vastaus on kyllä. Kirppikseltä hankitut lastenvaatteet ja vauvanvaatteet kuten muutkin kannattaa pestä ennen käyttöönottoa. Joskus myös saunottaminen tai pakastaminen voi käydä järkeen.

Lastenvaatteiden ja vauvanvaatteiden hankinta käytettynä kirppiksiltä on hyvä tapa rakentaa vaatekaappia edullisesti, mutta liittyykö siihen tiettyjä riskejä? 

Tässä muutama vinkki kirpparilta ostettujen lastenvaatteiden puhdistamiseen ja näin ikävien yllätysten välttämiseksi.

  1. Hygienia ennen kaikkea

Kirpputorivaatteet ovat olleet eri omistajien hallussa ennen kuin päätyvät ostajalle. Pesemättöminä ne voivat sisältää bakteereja, pölyä ja muita epäpuhtauksia, jotka voivat vaikuttaa terveyteen.

Siksi suosittelemme vahvasti  kirppikseltä ostettujen vaatteiden pesemistä ennen käyttöönottoa.

  1. Pesu poistaa allergeenit

Vaatekappaleet voivat kerätä allergeeneja, kuten pölypunkkeja tai eläinten karvoja. Pesu ennen käyttöä on erityisen tärkeää allergioista kärsiville, joskin todella allergisille emme voi suositella käytetyn ostamista. 

  1. Tunkkainen haju vaatteessa? Etikkakylpy + pesu + tuuletus toimii!

Vaikka vaatteet näyttäisivät siisteiltä, ne voivat kantaa mukanaan epämiellyttäviä tuoksuja. Tuoksut ovat hankalia arvioida esillelaitossa, sillä neutraalia ei ole olemassa. Tarkempi ja tuoksuille herkistynyt nenä haistaa asian, jota toinen ei huomaa.

Tiedätkö sen tunkkaisen tuoksun, (joka usein sekoitetaan  homeen hajuun). Se usein johtuu vanhoissa taloissa käytetyistä rakennusmateriaaleista ja tarttuu vaatteeseen hyvin vahvasti ja poistaminen liki mahdotonta.

Tällaiset vaatteet kannattaa liottaa etikka-vesiseoksessa yön yli (puoli litraa etikkaa per 20L vettä). Sitten konepesu, mukaan voi laittaa ruokasoodaa. Ja sitten vielä kuivatus ulkoilmassa.

Etikka ei kuitenkaan sovi kaikelle. Esim. pinnoitetut ulkovaatteet (“goretex”) voivat kärsiä käsittelystä.

  1. Miten vältyt tuholaisten tuomiselta kotiin

Kirpputorivaatteet voivat tuoda mukanaan ei-toivotun yllätyksen: tuholaisia. Näistä yleisempiä turkiskuoriainen ja vaatekoi, jonka toukat aterioivat yleensä luonnonmateriaalista ja kemiallisesti suojaamattoman vaatteen äärellä. Pesu korkeassa lämpötilassa (60 astetta)  auttaa eliminoida mahdollisen tuhoeläinongelman ja estää niitä leviämästä kotiin.

Jotkut materiaalit eivät kestä korkeaa pesulämpötilaa, joten tarkista aina vaatteen pesuohje. Puuvillan ja pellavan voi yleensä huoletta pestä 60 asteessa vaikka pesulappu sanoisi toisin.

  1. Huomioi materiaalit puhdistaessa

Eri materiaalit vaativat erilaisia pesutapoja. Villavaatteet kutistuvat kuumassa vedessä ja huovuttuvat liian rankassa pesuohjelmassa.

Vettä hylkiväksi pinnoitetut vaatteet eivät kestä huuhteluainetta tai etikkaa… Tarkista materiaali ja noudata pesuohjeita (paitsi joitain poikkeuksia, kuten yllä mainittu).


  1. Raikasta käytetyt lastenvaatteet ilman kemikaaleja: etikka ja ruokasooda

Vaikka pesu on tehokas tapa poistaa epäpuhtaudet, etikan ja ruokasoodan käyttö voi olla hyödyllinen tapa raikastaa vaatteet luonnollisesti. Lisäämällä puoli kupillista etikkaa pesuun, voit neutraloida hajuja ja pehmentää kankaita. 

Ruokasooda puolestaan toimii tehokkaana hajunpoistajana. Voit ripotella ruokasoodaa vaatteiden päälle ennen pesua tai lisätä sen suoraan pesuainekoteloon.

  1. Pakastaminen ja sauna kirppisvaatteille?

Vaikka emme toivoisi tuholaisia vaatekaappiimme ja kotiimme, se on valitettavasti mahdollinen skenaario ja yksi riski käytetyn tavaran kaupassa. Pakastaminen ja saunassa käyttäminen ovat kaksi hyödyllistä menetelmää tuholaisongelman torjumiseksi.

  • Pakastaminen: Aseta ostamasi vaatteet suljetussa muovipussissa ja laita ne pakastimeen viikoksi alle -18 astetta. Kylmässä lämpötilassa tuholaiset eivät selviä, ja tämä on tehokas tapa eliminoida riesat.
  • Sauna: laita vaatteet yli 80-asteisen saunan ylälauteille muutaman tunnin ajaksi. Kuumuus tuhoaa tuholaiset ja niiden munat. Muista paloturvallisuus ja ole paikalla vahtimassa. Tämä menetelmä ei välttämättä sovellu kaikille kuiduille.

On suositeltavaa tarkistaa materiaalin pesuohjeet ennen pakastamista tai saunassa käyttämistä. Liiallinen kuumuus, kosteus, tai etikka voi vahingoittaa herkkiä kankaita.


  1. Vaatteiden väljä säilytys 

Kun olet puhdistanut ja raikastanut kirppislöydöt, säilytä ne väljästi puhtaassa ja kuivassa tilassa. Näin vaatteet myös säilyvät raikkaana!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.