aitiyspakkaus second hand

Turhan tärkeä äitiyspakkaus?

Suomalaiset ovat olleet ylpeitä äitiyspakkauksestaan jo vuosikymmeniä - laatikko, joka toimii vauvan ensipetinä ja sisältää kaiken tarpeellisen vauvan ensimmäiseen vuoteen onkin ajatuksena aivan täydellinen.

Viime aikoina äitiyspakkaus on kuitenkin kohdannut myös soraääniä - on kyseenalaistettu niin sen nimi, ekologisuus, alkuperämaat kuin sisältökin.

Tässä artikkelissa pohdimme hieman pakkauksen tarpeellisuutta nykypäivänä ja voisiko äitiyspakkauksen tuotteet sittenkin mielummin ostaa käytettynä. Toisen Sauman verkkokaupastahan se onnistuu.


Tavaraähky! 

2020-luvulla moni vauvaperhe elää tavaran suhteen yltäkylläisyydessä, jossa vauvankin tarvitsemia asioita tulee ovista ja ikkunoista. Lisäksi ainakin esikoiselle otetaan usein vielä äitiyspakkaus, koska se on "juttu" joka kuuluu asiaan. Onhan uusien vaatteiden hiplaaminen monesta ihanaa! 

Kuitenkin asiointi Kierrätyskeskuksessa tai kirpparilla antaa ikävän muistutuksen - rekki roikkuu täynnä pakkauksen eri vuosien second hand vanuhaalareita pilkkahintaan eikä ostohaluisia näy mailla halmeilla.

Osa kirpputoreista ei ota äitiyspakkauksen vaatteita lainkaan myyntiin ja ajoittain niistä on haastavaa päästä eroon edes ilmaiseksi. Kaikki tämä samalla kun tekstiilijätteen määrä lisääntyy jatkuvasti ja vaateteollisuus kasvaa vuosi toisensa jälkeen. Onko äitiyspakkauksen bodykin nykyään pikamuotia?


Miksi äitiyspakkausta edelleen tarvitaan?

Monelle äitiyspakkaus on helppo keino nähdä, mitä pienen vauvan kanssa tarvitaan ja saada olennaiset tarve hankinnat kuten kuumemittari, nännivoide, harsoja ja huppupyyhe.

Me Toisen Sauman toimituksessa päätimme tutkia, millä hinnalla äitiyspakkauksen tekstiilit tai niihin verrattavaa tuotteet voisi koota käytettynä verkkokaupastamme.

Ylijääneen summan voisi sitten käyttää tarvehankintoihin - toki kylpylämpömittarin löytää myös helposti kierrätysryhmistä edullisesti tai jopa ilmaiseksi ja viimeksi synnyttäneellä ystävällä on todennäköisesti nännivoiteesta jäljellä enemmän kuin tarpeeksi! Toisen Sauman second hand äitiyspakkaus

Kokosimme Toisen Sauman valikoimasta testiostoskorin vuoden 2017 pakkauksen pohjalta. Second hand äitiyspakkauksen hinnaksi tuli 104,70 euroa. 

Uupumaan jäivät seuraavat tuotteet erikseen hankittavaksi, sillä näitä harvemmin tulee kiertoon: 

hygieniatarvikkeet, harsot, torkkupeitto/viltti ja vuodelaatikko. 

Itse valitsemalla voi pakkauksen suunnitella halutessaan vauvan sukupuolen mukaan ja pohtia vuodenaikaan tarvittavat vaatteet sen mukaan minkä kokoinen vauva on milloinkin.

Monelta vauvalta jää esimerkiksi äitiyspakkauksen toppapuku käyttämättä koska se ei vaan ole sopiva talviaikaan. Ehkä myös monikko perhe voisi haluta ennemmin valita erilaisia vaatteita kuin kaiken tuplana.

Kela maksaa pakkauksen ottamatta jättävälle perheelle 170 euron avustuksen, jolla kattaisi helposti itselleen mieleisen ja vauvalleen sopivaan aikaan sopivan kokoisen setin hankinnan. Ja jäisi vielä hieman taskurahaa vaikkapa vauvauintirahastoon.


Vauvapakkaus 2030-luvulla

Mikäli Kela haluaisi itse ryhtyä ekologisemman äitiyspakkauksen sanansaattajaksi, voisi toinen vaihtoehto olla Kelan tuottama preloved äitiyspakkaus, joka koottaisiin kertaalleen käytetyistä äitiyspakkauksen vaatteista.

Vaatteet ehjinä palauttava perhe saisi kompensaation ja käytetyn pakkauksen vastaanottaja voisi saada pakkauksen ohella sopivan summan rahallista korvausta, kuten nytkin on mahdollista saada pakkauksen vaihtoehtona. Tässä voittajina olisivat niin perheet kuin ympäristökin! 

Terveisemme Toisen Sauman toimituksesta Kelalle ja vauvaperheille ovatkin: vastuullisesti ja ekologisesti kohti uusia vauvavuosia! 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.