Vauvan ulkoilu talvella - miten puen vauvan oikein?

Vauvan ulkoilu talvella - miten puen vauvan oikein?

Jäätyykö vauva vai hikoileeko itsensä märäksi? Mitä ihmettä laitan vauvan jalkoihin? Onko kaksi kerrosta puuvillaa sama kuin villakerros? Nämä ja monet muut kysymykset sinkoilevat tuoreen vanhemman päässä kun lämpömittari alkaa näyttää pakkasen puremia lukuja.

Päätimme koostaa sinulle täsmäoppaan, jonka avulla puet vauvasi talveen mukavasti ja tarpeeksi lämpimästi.

Kaikissa osioissa on otettu huomioon, että ensimmäistä talveaan elävä vauva saattaa olla jo konttaava tai ensiaskelia ottava alkukevään lapsi tai vastasyntynyt, joka ulkona ollessaan vain nukkuu vaunuissa. 

Olosuhteet ja aktiviteetti

Kylmällä on eroja. Mittari voi näyttää -5 astetta, mutta pakkasen tuntu voi hyvinkin olla -15 astetta riippuen tuulesta ja kosteudesta.
Usein oma tuntemuksesi ulkoilmasta antaa osviittaa siitä mitä pukea vauvallekin. Kannattaa siis kurkistaa ulos lämpömittarin lisäksi, ennen kuin alkaa pukemaan.
Hyvä nyrkkisääntö on, mitä pukisit itsellesi ja lisää siihen vauvallesi vielä 1-2 kerrosta päälle. 


Vaunuissa tai rattaissa matkustavalle on puettava lämpimämmin kuin liikkuvalle lapselle.

Helppo keino lämmittää pieni matkustaja on hankkia lämpöpussi. Esimerkiksi untuvapussit ovat erinomaisia lämmittäjiä. Niiden alle riittää ainakin -10 asteeseen asti sisävaatteiden päälle pelkkä villahaalari ja jalkoihin villasukat, käsiin tumput ja päähän kunnon villainen myssy.
Mikäli välillä on tarve ottaa vauva ulkoilmaan, kannattaa mukaan ottaa toppahaalari ja toppatöppöset, joissa ulkoilu käy mukavasti.

Myös turvakaukaloon on saatavilla lämpöpusseja, jonka avulla pikkuvauvan liikuttelu on helppoa ulkoilmassa, kun lasta ei tarvitse aina pakata moneen vaatekerrokseen.
Käteviä ovat myös haalarit, joissa on haaroissa vetoketju, jotka saa vaunuissa matkustavalle muuntautumaan unipussiksi ja toimivat myös turvakaukalon vöiden kanssa koska haarakappaleen saa vedettyä pussin läpi.  

Lämpöpussi rattaissa ja vaunuissa lämmittää pikkumatkustajaa.

Äitiyspakkauksen makuupussikin toki lämmittää vaunuissa matkustajaa, mutta pakkasilla täytyy lapsi pukea lisäksi haalariin. Kylmillä keleillä kunnon untuvapussi ja villakerrokset on kuitenkin lyömätön yhdistelmä vaunuissa pötköttelijälle.

Haalareissa plussaa on, jos niissä on kääntöhihansuut ja kääntölahkeet. Nämä eristävät lämpöä paremmin raajojen kohdalta. 
vauvan pukeminen talveen x3
Talvipukeututumista x3: 1.äitiyspakkaus haalari+makuupussi, 2. fleecepussin lämmössä turvakaukalossa riittää kevyt pukeutuminen, 3. talvihaalari, jossa eristävä fleecevuori ja kääntöhihansuut sekä lahkeensuut, jolloin erillisiä toppatöppösiä tai hanskoja ei tumppujen ja villasukkien lisäksi tarvitse.


Entäs kun lapsi liikkuu jo enemmän?

Tarvitaan asu, jossa on miellyttävä liikkua mutta joka pitää käyttäjänsä lämpimänä ja ennen kaikkea kuivana. Villahaalari on tässäkin tapauksessa hyvä välikerros, jonka päälle puetaan toppaa. Käsiin ja jalkoihin villasukat sekä -tumput ja päähän villainen pipo, esimerkiksi kypäräpipo tai ohut kypärämyssy talvipipon alla toimii pienillä viilettäjillä erinomaisesti. Kypärämyssyt suojaavat myös poskia ja kaulaa.

Villatumppujen päälle joko kuorihanskat tai toppahanskat riippuen kylmyydestä. Mikäli lapsi ei vielä kävele, riittävät villasukkien päälle toppatöppöset hyvin. Myös esimerkiksi Stonzit ovat monen valinta jo ensiaskelia ottavalle lapselle. 
Liikkuvan lapsen pukemisessa korostuu kosteudelta ja viimalta suojaaminen.

Materiaalit ja kerrokset

Materiaalivalinnat ovat tärkein asia talvipukeutumisessa. Kolme kerrosta puuvillaa ei vastaa villakerrosta eikä synteettinen kuitu untuvaa. 

Kerrospukeutuminen toimii myös vauvalle 

1. Iholle merinovillaa

Paras materiaali ihoa vasten on merinovilla, joka lämmittää ja on kuitenkin todella mukava yllä. Se on selkeästi sileämpää kuin tavallinen villa eikä tämän ansiosta kutita. Merinovilla sitoo lämpöä hyvin ja toimii käytössä, jossa lämmittävyys on aluskerroksessa kaikkein tärkeintä.
 

2. Välikerros lämmittää

Välikerrokseen kannattaa valita joko villaa tai fleeceä tai villan ja tekokuidun yhdistelmää, joka ilmavan rakenteen ansiosta lämmittää käyttäjänsä tehokkaasti.

3. Kuorikerros suojaa säältä

Päällimmäisessä kerroksessa tulee olla tuulen ja kosteuden pitävä pinta, jotta kylmyys pysyy loitolla kehosta. Vaunussa nukkujalle lämpöpussi voi olla riittävä kuorikerros, liikkuvalle lapselle toppahaalari, kevyttoppa, tai kuorivaate - lämpötilasta riippuen.

Näin vaatteita kerrostamalla löytyy hyvä yhdistelmä, joka myös liikkuvalle vauvalle takaa liikkumisen vapauden toisin kuin kovin topattu tönkkö haalari puuvillavaatteen päällä. Usein toki lasta ei pueta aina erikseen vain ulkoilua varten vaan alin kerros muodostuu tavallisista sisävaatteista. Tällöin alin merinovillakerros jää väliin. Sen käyttö kannattaa kuitenkin muistaa kovimmilla pakkasilla.
Kypäräpipo tai korvaläpällinen pipo suojaa myös poskia viimalta. Goretex tai muut pinnoitetut hanskat pitävät kädet kuivina ja suojaavat myös lumessa ja loskassa.

Uutta vai kierrätettyä? 

Moni vanhempi ajattelee, että haluaa panostaa ulkovaatteisiin, jotta lapsi oppii viihtymään ulkona. Käytettynä ostetuissa lastenvaatteissa on kuitenkin monia tekijöitä, jotka puoltavat sitä, että niissä viihdytään:

Vaatteesta näkee, kestääkö se käyttöä. Jos villahaalari on edelleen yhden tai useamman käyttäjän jäljiltä nypytön ja siisti, on tuote laadukas. Esimerkiksi Ruskovillan villahaalarit ja myssyt kiertävät usein vauvalta toiselle monta kertaa.
Sama pätee myös ulkohaalariin: jos pinta on edelleen hyvässä kunnossa, kestää se helposti toisenkin leikkijän talviset rymyämiset.

Usein kierrätettynä löytää myös erinomaisia itse tehtyjä villa-asusteita kuten villasukkia ja -tumppuja. Mikäli omasta lähipiiristä puuttuu neuloja, on tässä hyvä ostoskohde second handinä.
Pienimmät koot lastenvaatteissa ovat usein olleet niin vähällä käytöllä, että näitä löytyy erinomaisessa tai jopa uudenveroisessa kunnossa käytettynä. Ja säästää pitkän pennin uutena ostamiseen verrattuna. 

Ulkona nukkuminen

Moni vauva nukkuu ulkona myös talvisin. Liikkumaton lapsi onkin syytä vaatettaa kunnolla, jotta hän ei pääse paleltumaan unien aikana.

Ehdoton hankinta tällöin on lämpöpussi.

Mikäli vauva nukkuu vaunukopassa, voi makuupussi olla tekokuituinen lämpöpussi tai esimerkiksi kuoreton untuvapussi, mutta rattaissa nukkuvalle lapselle tulee olla jo kunnon kuoripintainen makuupussi tai sitten jalkapeite makuupussin päällä, jotta viima pysyy poissa keholta. 

Noin 10 pakkasasteeseen asti vauva pärjää hyvin yhdistelmällä...
Sisävaatteet + villahaalari + untuvapussi
Päähän merinovillainen kypärämyssy tai pipo ja käsiin villaiset tumput ja jalkaan villasukat.
välikerros lämmittää
Vaunuissa nukkujalle riittää lauhaan keliin fleeceasu tai villahaalari, kun käytössä hyvin lämpöä eristävä lämpöpussi.

Kun asteet menevät kohti -15

Kannattaa lisätä toiset lämpimät sukat ja tumput sekä alusmyssy kypäräpipon alle. Voi olla hyvä myös suojata ylävartalo esimerkiksi villapaidalla tai lisätä kokonainen lämpökerros. Yleensä sormet ja varpaat viilenevät nukkujalla kaikkein helpoiten, joten asusteisiin kannattaa panostaa. 

Lasitetulla parvekkeella on yleensä hieman lämpimämpää kuin ulkona ja toki tuuletonta, mutta kokeilemalla opit missä asusteissa oma lapsesi pärjää viileässä parhaiten.
Luonnollisesti ulkona nukkuvaa lasta tulee tarkkailla ja lämpötilan voi tarkistaa käsistä tai niskasta. Jos kädet / niska ovat lämpimät, on lapsella lämmin.
Pienten vauvojen nukuttamista pakkaseen tai ylipäätään ulkoilua pakkasessa ei suositella -10 matalammissa lämpötiloissa vanhemmillakin vauvoilla voi tulla pakkasraja vastaan. Harkintaa kovissa pakkasissa nukuttamiseen ja ulkoiluun kannattaa käyttää.
lämpöpussissa on lämmin viileämmälläkin
Vedenpitäväksi pinnoitettu lämpöpussi / untuvapussi suojaa rattaissa matkustavaa ja nukkuvaa lasta tuulelta ja kosteudelta.

Kantorepussa matkustaminen talvella

Osa vauvoista matkustaa kantorepussa myös talvella. Lapsen keskivartalo on tuolloin kiinni kantajassa, mikä lämmittää hyvin sekä vauvaa, että kantajaa. Pään sekä raajojen lämmitys kannattaa muistaa erityisen tehokkaasti.

Siis näin:

Jalkoihin kunnon villasukat tai useammat ja tuulta kestävät töppöset ja käsiin lämpimät tumput tai useammat. Päähän sellainen pipo, joka ei lähde pyörimään päässä. Korvaläpällinen leuan alle sidottava pipo on tässä mielessä paras.

Talvikantajalle kantotakki on loistava vaihtoehto!
Kantotakin kanssa pieni matkustaja pysyy parhaiten säältä suojassa ja lämpimänä. Kantotakkia käyttäessä ei vauvaa tarvitse suuremmin pukea, sisävaatteiden päälle riittää esim. villahaalari, pipo päähän ja tumppua ja töppöstä raajoihin, sillä näihin se kylmä erityisesti puree. Vartalo pysyy kantajan ruumiinlämmöstä lämpöisenä.
Bonuksena. Kun haluat tulla ulkoa sisään ja vauva on nukahtanut kantoreppuun, on hänet helppo siirtää sänkyyn, ilman että tarvitsee kuoria ulkovaatteita vauvalta! ;)

Kunnon varustuksen kanssa lapsen kanssa retkeilykin onnistuu hyvin myös viileimpinä kuukausina. Kannattaa huomata, että kun tullaan taukopaikalle ja lapsi poistetaan repusta, kaipaa hän mahdollisesti lisää lämmittävää vaatetta ylleen.

Kun kevät koittaa

Kun lämpötilat alkavat taas nousta, muistathan vähentää kerroksia asteittain.
Keväällä aamut voivat olla viileitä, mutta iltapäivällä lämpötila kiivetä hyvinkin korkealle. Lapsi voi siis tarvita esimerkiksi aamun ja iltapäivän unille hieman eri varusteet.
Kannattaa myös huomata, että lasitetulla parvekkeella lämpötila kohoaa herkästi ylös ja etenkin vaunukoppa muuttuu nopeasti lämpimäksi. 
***
By Saara Myllymäki
 
Kirjoittajalla on kokemusta talvipukemisesta 2 lapsen verran. Yhden vastasyntyneen ja toisen kevätlapsen. 
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.